Èlia Casanova i La Tendresa

Plebeyos Bailes

Plaça de L'Hostal - 23/07/2022 23:00


Amb "Plebeyos bailes" Èlia Casanova i La Tendresa volen donar a conéixer una part oblidada de la música popular del Segle d'Or: la pràctica musical de les dones de les capes socials més populars que es reunien a tocar, cantar i ballar en la clandestinitat. Balls com la sarabanda, jácaras, vilans, passacaglias, folias i marionas conviuen en aquest espectacle amb el flamenc i el jazz, interpretats per Èlia Casanova i La Tendresa, amb la posada en escena i moviment de Societat Doctor Alonso i el vestuari de Jorge Dutor.

Es tracta d'una aposta per acostar la música antiga a la contemporaneïtat, desconstruint el format habitual d'un concert de música barroca per a convertir-ho en un híbrid que ens permet gaudir de la música i la seua interpretació, alhora que entendre altres aspectes intrínsecs del temps en el qual es va crear.

La Tendresa és una formació especialitzada en música antiga fundada en 2015 per Èlia Casanova. Els seus integrants són músics de reconegut prestigi nacional i internacional que treballen regularment amb grups professionals d'alt nivell com Al Ayre Español, Forma Antiqva, Música Ficta, La Gran Chapelle, Evo, Camerata Ibèria, La Capella Real de Madrid, Capella Jerónimo de Carrión, Capella Ibèrica, Mil·lenni Ensemble, Ars Longa de l'Havana, Elyma, Hipocampus, Musica Liberata, Camerata Ibèria, a més de participar com a solistes en els millors festivals de música antiga de tot el món.

La Tendresa va fer el seu debut al Teatre Real Coliseu Carles III de San Lorenzo de El Escorial, amb un programa sobre erotisme en el barroc que va collir grans èxits. També van portar al Festival de Música Antiga de Peníscola, a l'Auditori de Torrent, a l'Auditori de Vila-real i a la Biblioteca Nacional de Madrid (en La nit dels llibres) un paisatge sonor sobre la vida de Santa Teresa de Jesús “¡Oh, hermosura que excedéis!”. Al 2016 van participar en el “Cicle de Música Valenciana i de Cambra Vicent Garcés” amb un programa sobre Cervantes, “Al tono correntío i loquesco”. Al 2018 va veure la llum el seu primer treball discogràfic “L’universo sulla pelle; arias, madrigales i cantatas del Seicento». Al 2019 van participar en el Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola.

Concert patrocinat pel SARC.PROGRAMA

Marionas – G. Sanz/S. de Murcia ***
Al villano que le dan – Anónimo s.XVII **
Vuestros ojos tienen – Anónimo s. XVII **
Si queréis que os enrame la puerta – L. Briceño **
Ay amor loco – L. Briceño **

Marizápalos – Anónimo s. XVII*
Passacaglia ***
Romerico Florido – Mateo Romero***

Jácara + No hay que decir el primor Anónimo s.XVII
Guardame las vacas – L. Narvaez ***
Zarabanda ****

* Arreglo de Rafael Sánchez Mombiedro
** Arreglo de Miguel Á. López
*** Versión e improvisaciones del grupo La Tendresa
****Arreglo de Pau Canyigueral

COMPONENTS

  • Èlia Casanova, direcció musical, veu i percussió
  • Beatriz Lafont, veu, guitarra barroca i castanyoles
  • Amparo Camps, violí barroc i veu
  • Belisana Ruíz, guitarra barroca i veu
  • Lixsania Fernández, viola de gamba i veu
  • Raquel Fernández, violone i veu
  • Ana Nicolás de Cabo, percussió i veu
Descarrega les lletres ací